Choď na obsah Choď na menu
 


Filiálna obec Bajany

Vznik a história 
     Bajany sú gréckokatolíckou filiálkou farnosti Lekárovce v protopresbyteráte Sobrance v Košickej eparchii.
Stavba gréckokatolíckeho chrámu v Bajanoch začala za pôsobenia o. Mgr. Michala Šandora v roku 1990 z iniciatívy rodiny Štefana Mižičku a veriacich obce, ako túžba mať svoj vlastný chrám na stretávanie sa na modlitbách.
Chrám v Bajanoch je zasvätený svätému Cyrilovi a Metodovi. Nachádza sa uprostred dediny. Je to moderná stavba, ktorej súčasťou je spoločenská miestnosť na rôzne akcie, oddelená miestnosť pre mamičky s deťmi a sociálne zariadenie.
     Projektantom nového chrámu je Ing. Ján Zajac. Veriaci si tento chrám vybrali tak, že navštevovali chrámy po okolitých dedinách, až nakoniec sa zastavili v obci Lomnica pri Vranove nad/Topľou, kde sa im zaľúbil miestny chrám. Podľa neho ho urobili vo väčšej podobe a menšími úpravami. Na odporúčanie Greckokatolíckeho biskupského úradu v Prešove bola dobudovaná veža v podobe cibule, na ktorej bol usadený kríž.
     Základný kameň bol vysvätený v roku 1991 Prešovským biskupom Jánom Hirkom.
     Chrám budovali veriaci svojpomocne a za pomoci viacerých dobrodincov aj zo zahraničia. Na stavbe sa svojou prácou, ale aj finančnými prostriedkami zúčastňovali nielen gréckokatolíci, ale aj reformovaní a rímskokatolíci. Na brigády prichádzali aj veriaci z Lekároviec, Vysokej nad Uhom a Maťovských Vojkoviec.
     Vysviacka chrámu bola už o rok 26. júla 1992, ktorú vykonal vladyka Milan Chautur, košický eparcha. 
     Vnútorné drevené zariadenie chrámu je stolárska práca. Materiál je drevo - čerešňa ako aj väčšina interiéru. Oltár a lavice vyrobil stolár z Choňkoviec pán Ferdinárd Horváth a okná a dvere boli vyrobené stolárom Andrejom Šukom z Bracoviec. 
     Ikonostas robili bratia Kosťovci z obce Baškovce pri Sobranciach. Ikony písali na Ukrajine. Ikonostas je jednoradový so záikladnými ikonmi. A to ikonami sv. Mikuláša, Presv. Bohorodičky, Ježiša Krista, sv. Cyrila a Metoda. V cárskych dverách sú ikony štyroch evanjelistov: Mareka, Matúša, Lukáša, Jána. Do výšky nad cárskymi dverami pokračuje rád s ikonami Tajnej večeri, Krista sediaceho na tróne a končí vztýčením dreveného kríža. Ikonostas je prispôsobený tak, že do budúcnosti je možné pokračovačť v jeho rozšírení. Bol postavený podľa návrhu miestneho farára ThDr. Mareka Peja, PhD. Posviacku ikonostasu vykonal 12. augusta 2001 vladyka Milan Chautur, košický eparcha. 
     Okola chrámu je krásna zeleň, ktorú skrášľujú ihličnaté stromy. Pred chrámom je umiestnený kríž, ktorý dala postaviť v roku 1991 rodina Jána Meglesa. 
     Do budúcnosti sa plánuje výstavba oplotenia zo zadnej strany chrámu a zariadenie pre spoločenskú miestnosť na stretávanie sa s mládežou.

ThDr. Marek Pejo, PhD., farár Lekárovce

 
 




Mail list



Archív

Kalendár
<< marec >>
<< 2024 >>
Po Ut St Št Pia So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Štatistiky

Online: 10
Celkom: 671501
Mesiac: 10316
Deň: 586